250 ml
minyak masak 3 kuntum bunga lawang 50 gm serbuk jintan manis 3 helai daun limau purut 1 helai daun kunyit 1 camca teh serbuk kunyit 3 kg daging 500 ml santan 100 gm kerisik Sedikit garam dan gula |
Bahan-bahan
dikisar: 5 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 2 cm halia 1 cm lengkuas 10 tangkai cili kering 100 gm buah keras |
Cara: | |
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas,
bunga lawang dan serbuk jintan manis. Biar hingga garing. Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak. Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar. Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut. Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati. |
Isnin, 7 Mei 2012
Rendang Daging
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan